събота, 5 май 2012 г.

Едно от трите агнета

КОЕ ОТ ТРИТЕ АНГЕТА ИЗБИРАШ?

ПР.ИСАЯ 35:10
Изкупените от Господа ще се върнат,
И ще дойдат с възклицание в Сион;
Вечно веселие ще бъде на главата им;
Ще придобият радост и веселие;
А скръб и въздишане ще побягнат.

УВОД: Днес е Гергьовден – празник изпълнен с радост,веселие,тържества. Кое е причината за радостта – радостта на възрастните, младите и децата. БЕЗ СЪМНЕНИЕ ТОВА СА ЗАКЛАНИТЕ АНГЕТА, ЯРЕТА, ПИЛЕТА, МИСИРКИ, ПУЙКИ  И ПРОЧИЕ…..
Днес едни участват в този празник, радват се, веселят се, показват своите възможности.
Има и такива, които не участват, не защото не искат, а защото нямат агне, нямат яре и радостта липсва…
Не във всеки дом или семейство присъства Гергьовденското агне и не за всеки един днес е ден на радост и ден на празник.

И  з  л  о  ж  е  н  и  е

С божията помощ тази заран ще размишляваме за три вида агнета и това което те носят на човека.



І. ЗА ПЪРВОТО АГНЕ ЧЕТЕМ В ИЗХОД – 12 гл.

1 Тогава Господ говори на Моисея и Аарона в Египетската земя, казвайки:
2 Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината.
3 Говорете на цялото Израилево общество, като им  кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом.
4 Но ако домашните са малцина за агнето, тогава домакинът  и най-ближният до къщата му съсед нека го вземат, според числото на човеците в тях ; смятайте за агнето според онова, което всеки може да изяде.
5 Агнето или ярето ви нека бъде без недостатък, едногодишно мъжко; от овците или от козите да го вземете.
6 И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец; тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си  да го заколят привечер.
7 После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат.
8 През същата нощ нека ядат месото, печено на огън; с безквасен хляб и с горчиви треви да го ядат.
9 Да не ядете от него сурово нито варено във вода, но изпечено на огън, с главата му, краката му и дреболиите му.
10 И да не оставите нищо от него до утринта; ако остане нещо до утринта, изгорете го в огън.
11 И така да го ядете: препасани през кръста си, с обущата на нозете си и тоягите в ръцете си; и да го ядете набързо, понеже е време на  Господното минаване.
12 Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова.
13 И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.
14 Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате.

Чрез кръвта на Старозаветното агне избраният Божий народ получава освобождение от египетското робство ----- кр.разм. за тежкия робски живота им в Египет…
Чрез това агне Бог избави Израел, той беше спасен от тиранията, лишенията и беше въведен в обещаната земя. Чрез това агне дойде спасението за ЕДИН НАРОД – ИЗРАЕЛ.




ІІ. ЗА ВТОРОТО АГНЕ – ГЕРГЬОВДЕНСКОТО – в традициите, преданията четем:
Гергьовден, или Денят на Свети Георги в народните традиции в България Св. Георги се смята за един воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им. Затова в този ден традиционните обичаи и обреди са свързани с овцете грижите за тях. В нощта преди празника се организира тържествено доене на млякото от овцата, която първа роди агнетата през тази година. До кофата с червен конец вързват букет от пролетни цветя, а в кофичката поставят монета, за да бъде млекодобива висок през цялата година. Също така, заплитат с черен конец венец от див здравец, коприва, къпина, глог, и с него украсяват главата на овцата. Същият ореол закачят и на вратата на кошарата. Една от младите жени ритуално отпива глътка мляко чрез кухите стъбла на оман за да раждат овцете женски агнета.
Пролетната трева, цветята и младите клони на дървета имат специално място във всички церемонии.  Жените и децата излизат рано сутрин на поляната и събират диви цветя с които после украсяват прозорците и вратите на къщата. От особено значение в този ден е утринната роса. Смята се, че ако се освежиш на тази сутрин с майската роса, тогава през цялата година ще бъдеш жив и здрав.
На Гергьовден са връзвали люлка на разлистено дърво и всички са се люлеели именно за здраве. Със същата цел рано сутринта на празника здрави и болни са се търкалят в росна трева или са ходели боси по росата и са умивали ръцете и лицето си с нея.  С клонките от зелен бук, дъб или ябълка украсяват вратите, масите и стаите.
В древността вярвали, че на този ден може да се отнеме плодородието. Следователно, за да се предпазят хората поставяли през нощта извън къщите на входа шепа сол (на сутринта тя се слагала в яденето на овцете и колана на жените),.
Гергьовден е свързан с традиционната и богата трапеза.  В чест на празника във всеки дом) колят младо агне.. Обикновено, агнето го колят пред входната вратата и кръвта я изливат в реката или в някой мравуняк (овцете да се плодят като мравките). Кожата на закланото агне, според обичая, отива като дар на църковният храм. Традиционното ястие на празничната трапеза - "агне печено на шиш" и "агнешка дроб сърма". На масата се пие вино и се пеят песни. След като хапнат, хората започват да танцуват хоро. Хорото води най-известният овчар или бременна жена със зелено клонче в ръка.
Какво ни носи това агне? Освен ядене, пиене, веселба нищо друго. На другия ден хората отново са същите – зли, лоши, алчни, покварени с грехове и пороци. Това агне не носи никаква промяна.
ІІІ.ЗА ТРЕТОТО АГНЕ ЧЕТЕМ ВЪВ – ЙН.1:29..
…На следния ден Иоан  вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!
Третото агне е Божият агнец – Исус Христос.
Той е който стана изкупителна жертва за всеки един човек – юдеин, българин, ром, турчин, американец, германец ---- за всеки който вярва в Него има вечен живот.
Чрез пролятата кръв на Божият агнец Исус Христос, всеки един човек получава:
1.    Прощение на греха – греха е болест, която докарва смърт – Римл.6:23Защото заплатата на греха е смърт; - за тази болест не е измислено лекарство, няма болница, няма ваксина, няма скрито място…….. а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ. І.Йоана 1:7… Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса [Христа] ни очиства от всеки грях.
Не кръвта на старозаветното агне, не кръвта на гергьовденското агне но кръвта на агнето Исус Христос прощава, омива, очиства, прави промяна..
2.    Изцеление на болестта.
Греха докарва не само смърт, но и страдание, сълзи, болка. Душата страда и боледува, тялото страда и боледува. В основата на болестта стои греха --- примера с паралетика, прощават ти се греховете….  БОЖИЯТ АГНЕЦ НОСИ НЕ САМО ПРОЩЕНИЕ НО И ЦЕЛЕНИЕ:  МТ.8:2-3 И, ето, един прокажен дойде при Него, кланяше Му се и каза: Господи, ако искаш, можеш да ме очистиш. Тогава Исус  простря ръка и се допря до него и рече: Искам; бъди очистен. И на часа му се очисти проказата.
Кръвта и страданието на третото агне – Христос носи целение и мир.
Ис.53:5 Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония;
На Него дойде  наказанието докарващо нашия мир,
И с Неговите рани ние се изцелихме.

3. Снабдяване на всяка нужда.
Единствено агнето Христос снабдява всяка човешка нужда, това снабдяване е без пари … ………Ис.55:1..  О вие, които сте жадни, дойдете всички при водите; И вие, които нямате пари, дойдете купете, та яжте; Да! дойдете, купете вино и мляко, Без пари и без плата.
Филипяни 4:19 А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство в слава в Христа Исуса.

3.    Поканата на третото агне – Христос

Мат.11:28-30… Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя.
Вземете Моето иго върху си, и научете се от Мене; защото съм кротък и смирен на сърце; и ще намерите покой на душите си. Защото Моето иго е благо, и Моето бреме е леко.
Мат.25:34 Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Кое агне избираш и даваш преднина във живота си. Старозаветното агне, Гергьовденското агне и Божият агнец – Христос.
Първото даде свобода само на Израел.
Второто – ядене, пиене но без промяна.
Третото – дава вечен живот на всички.
Аз избирам третото агне – Христос, за да живея.

06 май 2012г, Ямбол
Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ





вторник, 1 май 2012 г.

БОЖИЯ СЪВЕТ


БОЖИЯ СЪВЕТ КЪМ ГРЕШНИКА

З ЦАРЕ 20:1-22, разм. Ст.22


ВЪВЕДЕНИЕ:

Размишление за грешния живот на цар Ахав, търсеше помощ но никъде не намери. Не му помогна Ваал, но Бог  - Йова. Така също Бог ни е помагал още преди вярата ни, когато бяхме във редиците на невярващите и въстаналите човеци против божията воля. Бог ни помага за да ни доведе до съзнанието, че Той е единствен Бог…..
Днес предавам тази войска във ръката ти, войската на арамейския цар Венедад и още на 32 царе, за да познаеш, че няма друг Бог в Израел освен Йова. С 232 човека Ахав победи.
… Още днес Бог ще ви благослови, изцели, и ще разреши проблемите ви….. Бог ни е възлюбил още когато бяхме грешници….
В края на битката пророка идва на бойното поле и преди царя да започне да се весели и да отпразнува своята победа пророка казва на цар Ахав” пет неща:
….ИДИ, УКРЕПИ СЕ, РАЗМИСЛИ, ВНИМАВАЙ, КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ, защото след една година сирийския цар ще дойде против тебе….



ИЗЛОЖЕНИЕ:

І. ИДИ – какво Бог иска да каже с думата ИДИ.

       Това не е молба, а това е заповед ……..
Пр. Йоана 8 гл. – блудницата --- Иди си и повече не съгрешавай….. Този жена беше спасена защото такъв е Божия план.
Ние сме спасени защото Бог плати за нас цена….
           Примера за Майката с изгорялото лице… сравнение с това което Христас направе за нас.

Ахав дойде на бойното поле като грешник но трябва да си отиде като нов човек…..кр.разм……

ІІ. УКРЕПИ СЕ.

       Не да строи отбранителни стени или крепости, това нищо не е ако Бог не го подкрепя. Нека си спомним за стените на Ерихон как паднаха по божията воля. Човек да се укрепи чрез четене на закона божий или Библията.
Исус Навин – 1:8…Тази книга на закона да не се отдалечава…….
Псалом 27:14….Чакай Господа и нека се укрепи сърцето ти……..
Псалом 62:5…..Но ти душо моя тихо уповавай на Бога защото от него очаквам помощ.

       Противете се на дявола и той ще ви напусне. За да се противим трябва да сме укрепени, а това става чрез четене на божието слово…
Примера за очилата в Библията……………..

Примера за кошницата, която се спуска в кладенеца и се очиства – това е за ония които не могат да четат за да могат да слушат божието слово със внимание и да го изпълняват.
Не читатели те и говорители те но изпълнителите на словото ще видят божията слава.


ІІІ. РАЗМИСЛИ.

       Да размисли за стария начин на живот и новия. Кой от двата начина му дава изобилни благословения и божието прощение. Бог ни призовава да останем сами с Исуса, да се отделим от мислите, от пипера, доматите, бостана, градината, от всички земни грижи и да се замислим за състоянието на нашата душа….
Примера за семето паднало между тръните ….
Сатана предлага благовремие за печалба, търговия, издигане, авторитет, положение, събиране на бели пари за челни дни или старост…… но докато правим тези неща ние губим връзката и общението си с Бога…… а какво сме без бога…. Пара която се явява и изчезва…..

ІV. ВНИМАВАЙ.
Защо да внимава. Ап. Петър в своето първо послание пише. “Бъде будни и трезвени, защото дявола обикаля като рикаещ лъв кого да погълне”..
Откр.на Йоана – Посланието до Филаделфийската църква….Дръж това което имаш да не би някой да ти отнеме венеца на живота….. с други думи внимавай какво говориш, внимавай в мислите си, в отношенията си с брата и сестрата, с Бога да не би да изгубиш своето спасение …. Внимавай… защото ап. Павел ни предупреждава….. Ти който учиш другите, учиш ли себе си….
        Примера за дисагите с греховете……. Внимавай да не паднеш…

V. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ.

       Цар Ахав трябваше да остави Ваала, да събори всички идолски капища и да се обърни към истинския Бог Йова.
       Човек трябва да събори от себе си, от живота си всички слабости, които го отдалечават от Бога и да приеме съвета на Бога чрез думите на ап. Павел – Д.А. 16:31 –Повярвай в Господа Исуса Христа за да се спасиш ти и домът ти…. Какво трябва да направя за да се спася ---- не раздавки, не курбан, не жертва, А ПРИЕМИ ИСУСА СЕГА КАТО ГОСПОД И СПАСИТЕЛ И СЕ ДОВЕРИ НА НЕГО.
       Когато го приемеш, трябва да имаш непрестанна връзка със Бога чрез молитва, четене на словото, общение със светиите – църквата и ще имаш връзка със извора на сили за победа в живота си.
        Примера за собственика на кервана, който се молил и разбойниците които искали да го ограбят….


ЗАКЛЮЧЕНИЕ:    Нека да запомним:
                    1. ИДИ
                   2. УКРЕПИ СЕ
                   3. РАЗМИСЛИ
                   4. ВНИМАВАЙ
                   5. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ.



пастор Иван Георгиев
 - Ямбол